vineri, 28 decembrie 2012

De ziua mea... BOOK fără FACE


 Astăzi, 27 decembrie este ziua mea! Mai exact ziua patronului meu spiritual, Sfântul Ștefan. Așadar, am pregătit o postare specială. Despre cărți. Oricum, înainte de toate...în ultima lună am neglijat atât blogul meu, cât și pe ale voastre. Nu e vina mea, ci a proiectelor numeroase care mă împovărează.
 Așadar, acum mi-am propus să fac o postare despre cărțile în care m-am regăsit eu cel mai mult.
 Înainte de a începe postarea, vreau să îi mulțumesc lui Viorel pentru urarea sa cu ocazia acestei zile. De asemenea, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru urări. Acum, să începem postarea:
 Așadar, după cum am spun, un top aleatoriu al cărților în care m-am regăsit cel mai mult. Deci, o să mă proprianalizez prin cărți.

1. Operele lui Octavian Paler: Am lecturat ''Calomnii mitologice'' și am simțit că ceea ce este scris pe hârtie, ar fi putut fi scris de mine. Am continuat cu ''Apărarea lui Galilei'', ''Deșertul pentru totdeauna'' și ''Viața pe un peron''. Modul în care Octavian Paler vede viața este identic cu al meu. Atât eu cât și el, 2 raci neadaptați și incompatibili cu societatea în care își duceau/duc existența. Altfel spus, ca și Octavian Paler, sunt un răzvrătit care nu dorește să respecte ordinea impusă de alții, doar pentru a fi o ordine sau a avea un răspuns.
2. ''Romanul adolescentului miop''- Mircea Eliade: Că tot vorbeam de răzvrătiri și incompatibilități împotriva societății... ''adolescentul miop'' este un alt exemplu de personaj cu care mă asemăn teribil. Amândoi desconsideram școala, alegând autoeducarea în locul ei. Punea mai mare preț pe ceea ce descoperea el decât pe ceea ce i se dădea să descopere. În relațiile cu ceilalți însă a stat mai bine ca mine.
3. ''Să alergăm împreună''-Lucian Vasilescu, personajul Abel: știu că e o carte ce pare de duzină, dar personajul pare un eu. Diferența e că îmi lipsește acea inocență a personajului. Însă aveam și eu obsesii vestimentare, muzicale, și eu eram la fel de selectiv în interacțiunea cu oamenii. Caracterul său reflectă o anumită ipostază a mea de acum mulți ani.
4. ''Cel mai iubit dintre pământeni'', Marin Preda: Un mic Victor Petrini am fost mereu. Nu în totalitate însă. Am doar acea încăpățânare de a nu vrea să mă adaptez cerințelor și de a urmări să acționez așa cum percep eu ca fiind corect, indiferent de părerea majorității. Asta, ca și în cazul lui Petrini, mi-a adus destule pățanii mai nefaste.
5. ''Procesul'', Franz Kafka: Am citit această carte acum vreo 3 ani și la momentul respectiv, Joseph K. mă enervase teribil. Atât de multă nepăsare din partea lui în situații tragice...apoi am realizat că sunt asemeni lui. Așa cum Joseph K. flirta când era mai avea puțin să ajungă la capătul vieții de un sistem nefast, așa și eu, când viața îmi dă lămâi, de multe ori fac limonadă. Cam de fiecare dată când sunt într-o situație cumplită, după ce depășesc pragul de disperare, după ce văd că nu apare nici o rezolvare, devin total nepăsător și relaxat.
6. ''Prințul'', Henry Bonnier: Ultima carte citită de mine. ''Prințul'' a fost minunat. Deși văzut ca un nebun, l-am adorat din prima clipă. Cum poate fi considerat un om nebun doar pentru că refuză pacea, considerând-o o insultă! Da, chiar sunt de acord cu el. Când eroii mor în război și sunt abandonați în mormintele lor, cu ce drept să se bucure cei vii de pace? ''Prințul'', ca și mine, este un tip care crede în iluziile idealurilor lui. Și luptă pentru ele cu toată lumea. Nu se poate desprinde de trecut și își formează o lume doar a lui, unde toți simpli figuranți. Un om care refuză tăcerea impusă de societate.
7. ''Pescărușul'', Cehov: Pentru toți, o comedie. Pentru mine, o dramă, o analiză psihologică a mea prin alt personaj. Prin Konstantin Treplev. Un inovator. Un tip ce încerca să își impună propriul stil. Nou, diferit de al altora. Umbrit de ''masculii alfa'' care dădeau prin creațiile lor exact ceea ce dorea societatea să audă. A stat, fără voia lui, în umbra celor ''mainstream''. Singura lui vină a fost că oamenii din jurul său au fost suficient de limitați încât să considere orice inovație o fanfaronadă. De asemenea, se simțea în umbra celor apropiați, fără voia lui, el încercând să fie liber. Sentiment atât de familiar mie.
8. ''Doctorul Taifun'', Gala Galaction: Doctorul Taifun este simbolul tuturor reușitelor mele pe plan profesional. El era complexat de persoana sa. Modul în care era tratat de cei din jur, l-a umplut de ură și a dorit să îi umilească prin inteligența sa. Să ajungă un profesionist, un geniu. Într-o situație similară am fost și eu, ura resimțită față de modul în care eram privit de cei din jur m-a întărit suficient de mult încât să vreau să fiu mai bun ca toți.
9. ''Iona'', Marin Sorescu: Nu cred că mai este nevoie de o prea mare introducere. Pur și simplu, am avut o perioadă, nu foarte îndepărtată, în care treceam dintr-o ''burtă de pește'' în alta, căutând acea stare de eliberare. Și ca și Iona, mă simțeam singur. Complet singur și de neînțeles. Pur și simplu, nu știam ce să fac ca să fac să dispară sentimentul de singurătate și senzația de cerc închis în care mă învârteam.
10. Simbolismul: În special cel bacovian și arghezian. Am avut de multe ori stări de decadență, perfect identificabile în operele bacoviene. Și întocmai ca și în opere, natura favoriza decadența mea. Practic natura devenea o reflexie a mediului meu interior.
 Cam acestea sunt cărțile/operele/personajele cu care m-am identificat cel mai mult până în acest moment. Voi cu ce personaje/cărți v-ați identificat cel mai bine?

8 comentarii:

  1. Frumoasă regăsire, Ștefan!
    La mulți ani fericiți!
    Felicitări pentru volumele ce te reprezintă!
    Mă bucur enorm să constat că a citi e aur încă pentru unii...și numărul crește văzând cu ochii...
    Toate bune de pe meleaguri nemțene!
    Succes, inimă și minte deschise, îndeplinirea tuturor proiectelor și, nu în cele din urmă, sănătate!
    http://creativitatelafeminin.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc foarte mult!
      Într-adevăr, a citi este aur, cel puțin pentru mine. Mereu spun că îmi place să călătoresc. Atunci când nu o pot face fizic, măcar cu mintea, dar mai ales cu sufletul să o fac. Și lectura este poate singura cale care îmi permite acest lucru.
      Sper ca tot ceea ce este mai frumos să vă treacă pragul în noul an.

      Ștergere
  2. Nu ştiu dacă m-am regăsit în vreuna din cărţile citite, deşi pe parcursul lecturii m-am identificat cu mai multe personaje cu care mi-ar fi plăcut să semăn. Mi-a plăcut ironia şi felul de a privi lucrurile şi societatea a personajului Elizabeth din Mândrie şi prejudecată. Mi-a plăcut şi mi s-a părut una din cele mai interesante figuri feminine, Scarlett din Pe aripile vântului. Cel puţin dintre personajele scrise înainte de război (al doilea mondial). Mi-a rămas în memorie personajul Marei, dar mai ales al Persidei pe care am admirat-o pentru puterea de-a înfrunta gura lumii şi normele sociale ale vremii. M-am supărat pe Cătălina (din Luceafărul) că a ales un muritor fără strălucire, dar mi-am dat seama că, probabil, aş fi făcut aceiaşi alegere. Dintre cărţile citite recent am admirat personajul Mary Toliver din Trandafiri (o saga de familie de Leila Meacham) pentru puterea ei de-a iubi, dar şi pentru sacrificiul făcut. Poate că aş fi făcut aceiaşi alegere ca şi Abra (din La Răsărit de Eden de Steinbeck) când l-a preferat pe Cal Trask fratelui său, perfectul Adam. Sunt prea multe cărţi care au însemnat mult pentru mine. Pot vorbi mai uşor de autori care mi-au plăcut. Unul din favoriţii mei este Dickens şi cred că felul în care a caricaturizat societatea şi a atins problemele ei cele mai grave, reuşind să dea speranţă în fiecare din cărţi prin cele câteva personaje pozitive şi bune şi prin finalul, în general cu un mic happy-end. Mi-au plăcut surorile Bronte pentru imaginaţia lor bogată, pentru felul în care au reuşit să dea viaţă poveştilor de iubire, chiar dacă ele însele nu au avut parte de aşa ceva. Mi-a plăcut literatura rusă şi am preferaţi pe Lev Tolstoi, Cehov, Dostoievski, dar şi Solohov. .... Poate că n-aş termina niciodată acest comentariu şi cred că mă opresc aici. Am simţit nevoia să-ţi răspund pentru că mi-a plăcut mult articolul tău. Îmi plac oamenii care ştiu să se identifice cu ceea ce citesc şi care scriu atât de frumos despre asta. La mulţi ani, că tot este Sfântul Ştefan şi toate cele bune în Noul An!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ador literatura rusească. Foarte bune opere literare. Cât despre Cătălina, cred că cei mai mulți dintre noi am alege pe cineva asemeni nouă. Mulțumesc foarte mult pentru comentariu, îmi place foarte mult să știu că există persoane care îmi apreciază postările.
      Mulțumesc de urări. Un an cât mai bun.

      Ștergere
  3. La mulţi ani fericiţi! Chiar dacă suntem în 28...
    Când văd că mai sunt oameni care citesc literatură, parcă mă cuprinde optimismul... Dacă am numărat bine, suntem cel puţin 5.
    Weekend plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Sincer, eu sper ca totuși să fim mai mulți de 5, că atunci m-ar cuprinde pesimismul.
      Un weekend plăcut și ție!

      Ștergere
  4. Mi-a placut si mie simbolismul cand l-am inceput pe Bacovia. Mai ales ca picase intr-o perioada in care eram nu prea optimista. Iar toamna si iarna sunt anotimpurile cele mai potrivite pentru acest gen.
    Eu sincer am reusit sa traiesc foarte bine starile lui Raskolnicov din Crima si pedeapsa. Poate pentru ca in subconstient mereu exista stari suprimate si dorinte nu prea crestine, idei si teorii pe care ti-e frica sa le dezbati avand in vedere faptul ca societatea e destul de dogmatica.. De atunci am ramas pasionata de Dostoievski, iar acum citesc Fratii Karamazov. Imi plac in general romanele cu multa psihologie si momentan nu mai sunt asa tentata de aventuri si fantezie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să știi că sunt de acord cu tine când vine vorba de romane psihologice. Mă ajută enorm să mă regăsesc într-un anumit personaj. Capăt experiență de viață astfel.

      Ștergere