luni, 30 martie 2015

Desenele românești ce-or avea?


Zilele trecute, aflat într-o vizită gastronomică la părinții mei în Bacău, am dat peste o ofertă la revista ''Rahaaaaaaaaaan''. Am cumpărat vreo 3 reviste și am pornit într-o incursiune în lumea benzilor desenate. Am fost iubitor de benzi desenate încă de mic. Când eram la vârsta când îmi vindecam juliturile cu o frunză erau două mari benzi desenate, cu Batman și Superman. Eu eram fan Batman și am un sfert din colecție (că nu prea își permiteau ai mai să îmi cumpere toată colecția), dar și una din Superman de la un prieten. Mai târziu, a apărut colecție Tom&Jerry, din care am vreo 60 de reviste. Plus că știu toate serialele de animație cu Batman și Tom&Jerry. Seară de seară stăteam și urmăream pe Cartoon Network ''Batman: The animated series'' sau ''Tom & Jerry''. Și mă gândeam: Bă, oare ce ar fi fost dacă și Românica noastră ar fi avut ceva cunoștințe de marketing și nu ar fi fost mult în urmă cu ceea ce însemna televiziune și divertisment?

 Doar să ne gândim. Cum ar fi fost să citim benzi desenate cu ''Ursul păcălit de vulpe''? Și să se facă și serial de animație pe tema asta? Ursul, prostovan și greoi, mereu cu dorința de a se răzbuna pe vulpe, reușind doar să intre în belele, un Wille E. Coyote autohton. Și vulpea, șarmantă, ironică, pusă pe șotii, inteligentă, un fel de Bugs Bunny care mereu reușea să îl facă pe prostovan să se lovească. Cum era să vedem ursul prin Brașov, înghesuit într-un Oltcit, panicat, stresat și agitat, un fel de Elmer Fudd. În timpul ăsta, vulpea într-un Duster, relaxată, cu ochelarii pe ochi, șicanându-l în trafic. Eu cred că ar fi mai mult decât genial.

 Dar nu doar cu amuzamentul ne-am descurca. Cum ar fi un ''animated series'' după Harap-Alb? Un băiat de bani gata, fiu de corporatist, cu doi frați leneși. și corupți. El, tânăr, cu un ten alb, îmbrăcat în negru, mergând pe un Harley Davidson, fin cunoscător de arte marțiale. Spânul să fie un fel de șef al mafiei românești, interlop implicat prin politică, extrem de bogat și expert în manipulare. Sau să ne gândim la personajele mitice românești. Cum ar fi ca Harap-Alb să se bată cu ielele prin Pădurea Băneasa? Sau să trebuiască să îl înfrunte pe Zmeu, care e un tip chipeș, bogat și șarmant, care se transformă într-o creatură malefică. Și să fie și cross-overuri cu Făt-Frumos sau Prâslea. Sau o confruntare între eroi, un Harap-Alb vs Greuceanu. 

 Știu, sună bine. Și ar fi mers impecabil. Păcat însă că nu am știut să ne adaptăm mai bine, am fost lipsiți de viziune și am preferat să preluăm decât să ne impunem cu ceva personal. E o mare pierdere. Și ceva îmi spune că așa o să rămână. Din moment ce după atâta timp nu s-a gândit nimeni să facă un film după ''Luceafărul'', care se presupune a fi cea mai mare operă a românilor. Ar fi ieșit genial, o poveste ce ar fi meritat exportată. Literatura e plină de astfel de exemple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu