miercuri, 12 august 2015

Satisfacție cu stânga sau cu dreapta?

 Acum aproape un an de zile, mi-am călcat pe promisiunea făcută mie, aceea de a nu vota vreodată în România până nu voi avea ce vota. M-am speriat, recunosc. M-am speriat foarte tare la ideea că ar putea ieși Victor Ponta președinte. Rar mi-a fost dat să văd o figură mai inaptă, mai incompetentă, mai ineficientă pe scena politică românească. M-aș aventura oricând să spun că și Emil Constantinescu pare mai eligibil să conducă o glumă cu granițe și guvern, așa cum este România, mai eficient și mai constructiv decât ar putea să o facă Victor Ponta. Așadar, am ales să îl trimit în turul II cu Iohannis. De ce să mint? Tipul mi-e mai simpatic decât restul celor ce s-au perindat pe acolo, poate tocmai și pentru faptul că nu alege să se porcăiască și să lovească injurios în adversarii politici. Am apreciat diplomația. Nu suficient cât să îl fi ales președinte într-un stat normal, dar în parodia asta de țară, era cam cel mai eligibil. Ceea ce am și făcut.



 A trecut un an (aproape). Ce face Iohannis? Se plimbă. Prin foarte multe țări, Ceea ce e bine. Nu îi știu mulți rolul, el nu dă legi, nu le votează, nu le propune. El doar le promulgă. El trebuie să vegheze ca instituțiile statului să funcționeze corespunzător, trebuie să asigure integritatea teritorială. El nu este altceva decât reprezentantul statului român. El face exact ceea ce ar trebui să facă președintele unui stat ca România, să se plimbe pentru a atrage capital străin (cu toată stima pentru paranoicii care suferă de exces de patriotism și și-ar tatua pe suflet sintagme xenofobe, pe ''propriile forțe'' nu ne vom ridica prea curând). Parțial, Klaus Iohannis își face treaba, stabilește relații diplomatice cu alte state. Dar eu nu asta aștept de la el.

 I-am urmărit pagina de facebook. Salută guverne, salută fundații, salută instituții. Știu, nu e relevantă faza cu orientarea politică. Dar totuși...un om de dreapta, convins de viziunile capitaliste, într-o sumedenie de postări, plecări, apariții publice sau orice acte de manifestare mondială, nu a făcut vreodată, nici personal și nici nimeni din administrația prezidențială, vreo referire la vreo multinațională. Nici măcar una. Da, știu. Nu îi intră în atribuțiile constituționale. Dar nici să ureze sănătate fostului președinte nu este. Aici e vorba de P.R. și de marketing. Nu am observat nicio intenție din partea lui Klaus Iohannis de a lega vreo legătură cu marile corporații (sau poate vag, atât de vag încât nu observ eu). Klaus Iohannis s-a declarat ca fiind un liberal. Într-o societate liberală, statul nu se bagă în economie, însă asigură mediul propice pentru ca indivizii să se dezvolte. Însă nu trebuie să și arate acest lucru?  Poate că nu ar fi rău ca în aparițiile sale publice, să ''împingă'' mediul de afaceri extern să se convingă de liberalismul României. A bâjbâit ceva despre acest subiect la ''Bosch Innovation Day'', cum că este prioritară investiția în cercetare și inovare. Un singur discurs într-o multitudine de apariții și postări. El însuși a declarat că Bosch, prin investițiile în piața românească, au adus 1200 de locuri de muncă. Păi și atunci? That's all? Gata? Nu cred că trebuie să fii un geniu în New Media sau în P.R. ca să îți dai seama că, în clipa în care saluți pe Facebook niște olimpici care au câștigat premii internaționale, este mai mult decât indicat să legi acel eveniment de un agent economic puternic (spre exemplu, dacă se întorc niște câștigători de la olimpiada internațională de fizică, nu ar strica, în clipa în care îi saluți, să o faci când, să zicem, feliciți și compania Toshiba pentru o nouă inovație, insinuând mai mult sau mai puțin direct faptul că România ar putea oferi forță de muncă foarte capabilă pentru agentul economic respectiv). Știu, ''dar de ce ar felicita președintele unui stat o companie privată?'', am înțeles nedumerirea ta de sorginte socialistă. Poate pentru că, acum mulți ani, Edward Bernays a arătat importanța ''manipulării pozitive'', a persuasiunii în discursul public, capitol la care Iohannis, aparent, nu stă foarte bine (sau se teme să o arate, de frica linșajului mediatic al presei favorabile socialismului). Eu, dacă aș fi CEO-ul vreunei corporații, privind la Iohannis, nu prea observ că e interesat de prezența companiei mele pe la el prin țară.

 Cred că Iohannis ar putea profita de imaginea pozitivă și valul de simpatie pe care l-a căpătat pe plan internațional pentru a îmbrățișa o atitudine mai ''non conformistă'' și a încerca tehnici de persuasiune care să stârnească interesul agenților economici străini. Până la urmă, este reprezentantul statului român, stat care are susține ideea investițiilor străine. Să o și manifeste atunci, zic.

P.S.: Ca să te scutesc de la a mă întreba dacă consider că o să plouă cu corporații dispuse să investească în România în urma acelei măsuri: nu neapărat, dar mi se pare de bun simț față de tine însuți să încerci înainte de a spune că ai reușit sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu