luni, 3 august 2015

Florin Salam feat Ombadon & Travka

 În anul 1985, o mână de artiști internaționali au pus mână de la mână și voce de la voce pentru a crea un hit de mare anvergură, ''We are the world'', având ca scop strângerea de fonduri pentru eradicarea foametei din Africa. Inițiatorii au fost Michael Jackson și Lionel Richie. Printre cei care s-au alăturat proiectului îi menționăm pe Stevie Wonder, Ray Chales, Bob Dylan, Diana Ross sau Tina Turner. Într-un cuvânt, cele mai mari voci din muzică de la acea vreme, artiști ai căror melodii sunt apreciate și astăzi și care continuă să inspire noi generații de artiști, fiind un punct de referință major pentru aceștia. Se pare că piesa și-a atins scopul și a reușit să sensibilizeze suficient de mulți oameni, aceștia donând o parte din puținul lor, salvând astfel de la foamete câteva suflete.
 În 2010, un cutremur îngrozitor a lovit Haiti, un cutremur cu magnitudinea de 7.0 pe scara Richter care a omorât un număr foarte mare de oameni. Numărul de victime însumează 230.000 de morți, 300.000 de răniți și 1.000.000 de oameni rămași fără adăpost. Ca urmare, un număr mare de artiști s-au reunit la 25 de ani de la apariția primei versiuni ''We are the world'' și au scos un remake, de această dată orientat spre ajutorarea victimelor cutremurului din Haiti. A reunit artiști ca Janet Jackson, Pink, Enrique Iglesias, Twista, Justin Bieber (da, ăla de îl înjură toți), Miley Cyrus (zănateca aia de toți o desființează), Usher, Celine Dion etc. O diversitate artistică fantastică. În plus, a apărut și o variantă în spaniolă, cu Shakira, Thalia, Pittbull și alții, precum și o variantă de youtube a participanților la emisiunile de talente ''America's Got Talent'' și ''American Idol''.

 Și pur și simplu mă întrebam cum ar fi dacă România ar vrea să se implice în așa ceva. Încerc să îmi imaginez cum ar fi o astfel de piesă cântată de Paula Seling, Sorinel Puștiu', Vlad Dobrescu și Mihnea de la Luna Amară. Mai mult ca sigur că va ploua cu înjurături și haterisme, ''că de ce dom'le să cânte un roacher c-un hip-hoper și un manelist cu ăștia de cântă pop?''. Bineînțeles că e complet irelevantă cauza susținută de aceștia. Consumatorului de muzică român prea puțin îi pasă de copiii cu cancer, moartea urșilor panda sau de incendiul devastator de la cine știe ce spital. Pe el îl interesează doar ca BUG Mafia să nu scoată cu Alex Velea, Bucovina să nu o ia pe Inna pe refren și să nu cumva să cânte Delia cu Costi Ioniță. Asta pentru că românul e intolerant. Dacă 10 artiști din genuri diferite ar fi scos o piesă împreună pentru salvarea nou-născuților aflați în stare gravă după tragedia de la Maternitatea Giulești, proiectul ar fi fost criticat. ''Păi ce caută, bă, Connect-R cu Maria Ciobanu și Deliric1 pe piesă? Să stea fiecare pe treaba lui''. În plus, sunt curios câți artiști ar accepta ca pentru o astfel de cauză să împartă scena cu artiști din alt gen muzical, fie el și unul mai controversat? Probabil că puțini. Dar în cea mai mare parte, tot din vina fanilor. Nu ar trece mult până să îl judece că ''s-a vândut și s-a stricat'', de parcă artistul îi datorează ceva fanului.

 Asta este una dintre cele mai mari greșeli ale românilor, lipsa de toleranță. Trăim mult prea mult pe principiul ''dacă nu îmi place mie, nu are de ce să existe'', ne concentrăm doar pe noi și uităm că avem o datorie față de ceea ce e în jurul nostru. Știu, mulți se îndoiesc de asta. Însă în situația în care ar avea cancer, sunt curios câți ar refuza ajutorul oferit de o categorie socială sau de un individ pe care până atunci îl discreditau doar pentru că nu era pe placul lor. Ei vezi? Asta înseamnă să fii ipocrit. Poate va veni și acea clipă în care nu o să ne mai ascundem după clișee și nu ne va mai fi frică să ne exprimăm liber, fără frica de faptul că o să fim judecați și fără să mai judecăm. Poate abia atunci va începe arta și cultura românească să se afirme cu adevărat, când va depăși stadiul de ''canal de vărsare a orgoliilor''.


6 comentarii:

  1. Omule, asta e absurd... nu compara artistii de muzica din America cu cei din Romania, la noi in tara (citez dintr-un vers) "Industria muzicala e ca jungla tropicala" sunt prea diferite stilurile pentru a se face o colaborare, acum pe bune, ti-ai putea imagina tu o melodie cu o asemenea amestecatura?
    Artistii de au facut piesa "We Are The World" sunt in general artisti de muzica pop, soul, r&b, blues si rock, adica stiluri muzicale care combinate suna a ceva, sunt compatibile intre ele. Asa ca te rog, nu baga manelele in aceasi oala, pentru ca nu vad eu manelistii sa faca o colaborare cu artisti de muzica adevarata, si chiar daca ar face, ce ar iesi ah?

    RăspundețiȘtergere
  2. Maneliștii sunt doar un exemplu. Sunt voci care au contestat colaborarea lui Sișu cu Velea, pe-a lui Cedry2k cu Connect-r. Dacă vreun manelist dovedește că se poate plia pe un instrumental pop și să sune a pop, nu cred că ar trebui condamnat că el optează pentru alt gen de obicei. Oricum, aici vorbesc despre unitate, despre lipsa de solidaritate, muzica a fost doar un exemplu, puteam vorbi despre sport. Nu cred că steliștii, dinamoviștii și rapidiștii ar face front comun pentru vreo cauză socială (asta ca să invoc și sportul). E pur și simplu o lipsă de toleranță în România.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai aici exista o selectie pe care noi (si cand zic noi ma refer la ascultatorii de muzica de calitate) o face dupa anumite criterii, calitatea versurilor, seriozitatea artistului si partea instrumentala desigur, eu sincer nu am sa vad vre-un artist precum Connect-R sau Alex Velea sa mai cante despre ceva serios cum au cantat ei odata. Dar daca ar face o colaborare pentru strangerea de fonduri unor cauze, in care sa cante intr-un mod cat mai serios si nu despre ce canta ei in prezent (pentru ca ne-am face dracu de ras) nu cred ca as avea ceva impotriva, dar dupa cum am zis, mi-e greu sa implic manelistii in asemenea proiect, pentru mine sa il vad pe Guta acolo sau pe Salam, la ce bani au aia, ar fi prea penibil...

      Ștergere
    2. Tocmai, au bani. Ca și fanii lor. Într-un caz ce implică strângerea de fonduri, fanii manelelor sunt destul de importanți, dacă ''mentorii'' lor îi motivează suficient de bine (cum ar fi printr-o piesă), pot ajunge să doneze sume impresionante. Ceea ce până la urmă, este și scopul principal. Și da, bineînțeles, cu melodii serioase. Cu un limbaj accesibil oricui, ca să poată sensibiliza pe oricine, acest front comun ar putea face multe.

      Ștergere
  3. Ai mare dreptate cu tot ce ai spus. Ar fi chiar foarte indicat să scăpăm de piedicile mentale pe care singuri ni le punem în principal ca nație.

    Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ne separăm unii de alții cu tot felul de clișee, care ne fac tot mai slabi în fața provocărilor. Ar fi bine să înțelegem odată lucrurile astea.

      Ștergere